Henkilökunta

Kati Kuivakoski hoitaa kilpa- ja harrastehevosia takaisin suorituskykyjensä huipulle

Kati Kuivakoski aloitti uransa hevosten kanssa nuorena hevostyttönä 80-luvulla Kokemäellä, mistä hän on kotoisin. 90-luvulla hän muutti perheineen Savoon, hoidellen siellä läheisen tallin ravihevosia ja vuokraten käyttöönsä ratsuponia. Vuonna -95 Kati työskenteli Siilin ratsastuskeskuksessa, joka on suuri 35 hevosen talli. Kati kisasi näihin aikoihin aluetasolla He A ja re 100-ratoja.

Kilpauran sijaan Kati kuitenkin päätti keskittyä hevosiin, ja vuonna -98 hän valmistui Harjun oppimiskeskuksesta hevostenhoitajaksi. Harjussa Kati tutustui perusteellisemmin myös ravipuoleen, kun opettajana toimi Taisto Nurmio ja Pysteri. Opiskeluaikana ja valmistumisensa jälkeen Kati työskenteli esteratsastaja Carl-Harry Freyn tallilla. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli myös muutamien muiden kansallisen tason esteratsastajien talleissa.

Vuonna 2000-2007 elämä vei Katin vuosiksi Helsinkiin ja hän sai poikansa Juuson vuonna 2002. Kati työskenteli näihin aikoihin kuusi vuotta apteekissa ammattiin valmistuneena lääketeknikkona, ensin Helsingissä ja myöhemmin Tampereella. Hevoset säilyivät mukana harrastuksena. Kun lapsi kasvoi isommaksi, tuli mahdollisuus palata hevosalalle täyspäiväisesti. Kati lähti opiskelemaan hevoshierojaksi. Hän valmistui 2011.

Pirkanmaan alueella Kati tuli tunnetuksi hevoshierojana, sillä ennen kuntoutustoiminnan keskittymistä Laukkoon, ja myöhemmin Humppilaan, hän kiersi hoitamassa laajalti sekä ratsu- että ravihevosia. Tällä hetkellä hevoshierontaan voi varata aikaa Hämeen Hevoskuntoutuksen tiloissa, sillä kiertävään palveluun ei kuntoutustallin arjessa ole mahdollisuutta.

2011 Kati aloitti työt kuntoutuskeskus Equitailissa, Laukon kartanon tiloissa, vastaten hevosten kuntoutustoiminnasta ja tallin täysihoitopalveluista. Hän kävi perehtymässä hevoskuntoutuksen eri muotoihin Saksassa arvostetulla Matthias Baumannin hevosklinikalla.

2013 hevoskuntoutustoiminta siirtyi täysin Katin vastuulle oman yrityksen, Laukon Hevoskuntoutuksen, muodossa. Laukon kuntoutuskeskuksen tiloissa toteutettiin mittava remontti, ja aiemmin Laukon maineikkaana siittolana toiminut tila, jossa mm. Houston Laukko asui eläkevuotensa, muunnettiin vielä viihtyisemmäksi ja toimivammaksi hevoskuntoutustalliksi.

2015 marraskuussa Laukon Hevoskuntoutuksen toiminta siirtyi uusiin tiloihin, kun kuntoutustalli muutti Humppilaan, Ypäjän kupeseen. Uusi nykyaikainen talli ja rauhallinen sijainti Kanta-Hämeessä, runsaiden treenimaastojen äärellä, mahdollistavat toiminnan kehittämisen pitkällä tähtäimellä, kuntoutustoiminnan ehdoilla. Humppila on sijainniltaan keskeinen: hyvät liikenneyhteydet useille hevosklinikoille sekä Etelä-Suomen raviradoille palvelevat entistä paremmin niin hevosenomistajia kuin yritystoimintaakin. Muuton yhteydessä yrityksen toiminimi muuttui Hämeen Hevoskuntoutukseksi.

Katille tärkeintä hevosten hyvinvointipalvelujen tuottamisessa on yksilön tarpeiden
huomioon ottaminen ja erityisesti hevosen henkisen hyvinvoinnin takaaminen. Hämeen Hevoskuntoutuksen ainutlaatuinen hevostila, avarat maastot ja rauhallinen talliympäristö lepuuttavat stressiherkkien hevospotilaiden mieltä, jotta ne voivat parhaalla tavalla ottaa vastaan myös fysiologisen hoidon.

"Suuri osa hevospotilaistamme on tasokkaita kilpahevosia, joilla hoidettava vamma on tullut kilpailukauden aikana. Hevosen kunto ja vireystila ovat siis varsin korkealla, ja tämän vuoksi hevonen saattaa vahingoittaa itseään tahattomasti stressaantuneella käyttäytymisellä, kun päiväohjelma muuttuu loukkaantumisen vuoksi. Siksi onkin tärkeää varmistaa hevoselle levolliset oltavat, jotta hoito onnistuu kokonaisuutena, ja hevonen voi palata mahdollisimman pian jatkamaan täysipainoisesti kilpauraansa", Kati kiteyttää.

"Laadukkaat hoitolaitteemme yhdistettynä tilamme ensiluokkaisiin harjoitusmaastoihin luovat kuntoutusasiakkaillemme parhaat parantumisolosuhteet. Olemme myös valinneet tarjolla olevat heinät ja rehut huolella. Tasapainoisella ravinnolla on suuri merkitys hevosen hyvinvointiin - kevyempi liikutus voi altistaa toipilaita esimerkiksi kaviokuumeelle, jos ruokinnan yksityiskohdista ei pidetä huolta", Kati kertoo.

Hevosenomistajan ilot ja huolet ovat Katille tuttuja ihan omastakin takaa - omistuksessaan hänellä on tällä hetkellä mm. oma kasvatti Knows Nothingista.

"Meillä omistaja voi luottaa siihen, että hevonen voi kuntoutuksen aikana hyvin. Myös omistajan tarpeista on huolehdittu, sillä kuntoutuksen edistymistä seurataan päivittäin ja sitä, kuinka hevonen vastaa suunnitelman mukaiseen hoitoon", Kati painottaa. 


Hämeen Hevoskuntoutuksessa hevosia hoitaa Noora Mäkinen

Noora Mäkinen aloitti hevosten ja ratsastuksen parissa Katin tapaan, pikkutyttönä 80-luvulla. Oman ratsuponi Halan hän sai 13-vuotiaana. Kuusi yhteistä vuotta Hala kulki Nooran mukana ravi-ja ratsutalleilla, joilla hän oli töissä peruskoulun jälkeen.

Cloudberry Royal Domperignon 19WD
Hevostenhoitamisen ohella kasvatus- ja jalostustyö on
aina ollut Nooralle sydämenasia ja kiinnostuksen kohde. Oman tallin hän vuokrasi Lempäälästä vuonna -99, jonne saapuivat ensimmäiset ponit. Alkuvuosina hän kasvatti vain muutaman varsan ollen samalla töissä hevosenhoitajana - mm. ratsastuskoulu Jutan Tallilla, jossa oli silloin 60 karsinapaikkaa, sekä Vesilahden Ratsastuskoululla, aina vuoteen 2005 saakka. Vuonna 2004 Noora hankki perheineen oman paikan Urjalasta. Oma talli mahdollisti suuremman ponimäärän ja kasvatustyön laajentamisen.

Vuosien 2000-2015 välillä Nooran Cloudberry-kasvattajanimellä on syntynyt yli 60 varsaa - ja vuosittain syntyy yhä noin 2-10 varsaa. Tunnetuimpia Nooran kasvateista lienevät welsh cob jalostusori Cloudberry Royal Domperignon 19WD (kuvassa) ja suomenhevosjalostusori Hillan Jarran (nimettynä kasvattajana Hippoksessa Nooran tytär & puoliso). Tarkemmin Nooran ponikasvatukseen voit tutustua hänen kotisivuillaan osoitteessa www.cloudberry-welsh.fi

Noora on pirteä ja iloinen hevosihminen, jolle hevosten hyvinvointi, kuntoutus ja terveellinen kasvatus ovat kutsumustyötä. Hämeen Hevoskuntoutuksessa myös varsapihattomme nuoret asukkaat saavat nauttia hevosenhoitajansa vahvasta ammattitaidosta.